Sukiyaki 4 pers.
400g entrecóte eller lövbiff i mkt tunna skivor
1/2 huvud kinakål
1 stor purjolök
1 stor gul lök
150g färska champinjoner
1 burk bambuskott
75 g japanska glasnudlar, (saifun)
150g tofu, (Sojabönspudding)
Sås
4-5 dl grönsaksbuljong
1 dl japansk soja
2 msk socker
1/2dl sake
Tillbehör
4 skålar m. ett rått ägg i varje
4 skålar rundkonigt ris
japansk soja
Koka glasnudlarna 2-3 min.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Lägg upp vackert på fat m kött.
Blanda o koka upp sukiyaki såsen.
Tillaga sedan köttet i buljongen tillsammans med nudlar och grönsaker på gasplatta på bordet.
Paella
10-12 pers
3-4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
7 dl ris 2 tsk salt
1-2 g saffran
1,5 l vatten
2-3 grönsaksbuljongtärningar
4 paprikor
1-2 bifftomater
200 g svarta oliver
1 påses flagad rostad mandel
2 citroner
2 grillade kycklingar
100 g svensk salami tex. oxbotten
25 kokta musslor
500 g räkor
5-10 scampi
1 burk kronärtskockshjärtan
Max 1,5 l ris till stora pannan
Max 1 l ris till lilla pannan
Köttbullar/pannbiff
6 hg blandfärs alt 4 hg älg och 2 hg fläsk eller 4 hg nöt och 2 hg fläsk
c:a 1 dl ströbröd
c:a 1,5 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
Blanda ströbröd och mjölk, låt stå och svälla en stund.
Blanda ihop färs med ströbröd och ägg. Salta och peppra.
Forma bullar eller biffar.
Stek i smör på ganska hög värme .
Vill du ha sås till, häll grädde i stekpannan direkt efter stekningen, koka ihop
och smaka av med soja, gärna Kikkoman.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.
Fisksufflé
400-500 gr fiskfilé, det går utmärkt med fryst torsk, hoiki eller sej
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl fiskspad och mjölk
4 äggulor
5-6 äggvitor
salt och peppar, gärna citronpeppar
Koka fisken.
Smält smör och rör ned mjölet.
Späd med fiskspad/mjölk i omgångar. Låt koka några minuter, vispa hela tiden så
det inte bränns vid.
Ta kastrullen från värmen och rör ned en äggula i taget.
Tillsätt kryddor och kokt fisk i bitar.
Vispa vitorna hårt. Vänd ned dem i den avsvalnade fisksmeten.
Häll i smord hög suffléform, som rymmer c:a 1 ¾ l
175 gr 45 min
Servera genast med kokt potatis och smält smör.
Africana 4 personer
c:a 150 g fläsk eller oxfilé/person
Curry efter styrka och smak
3 dl visp eller mellangrädde
2 dl creme fraiche
Soja, gärna Kikkoman, efter smak
Konjak att flambera köttet i
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
Skär fläskfilén i skivor 1-1,5 cm tjocka, eller oxfilén i kuber, 2-3 cm stora.
Krydda med curry, salt, peppar och pressad vitlöken över köttet.
Bryn köttet i smör i omgångar, bränn av med lite konjak. Ta upp köttet ur
stekpannan.
Gör såsen i stekpannan. Koka ihop grädden och creme fraichen till lagom
konsistens. Smaka av med soja och buljongtärning, ev mer curry.
Lägg köttet i såsen och låt det koka en liten stund så det blir varmt.
Servera med följande tillbehör:
Ris
Mandarinklyftor
Gurka i småbitar
Salta jordnötter
Syltlök
Mango Chutney
Banan i skivor
Peters Ludde
Gör en majs stuvning:
ca: 2 msk smör och ca:
1msk vetemjöl
häll i majsen, krydda med lite soja och glöm inte lite tabasco, salt &
peppar och lite spad från ananasen
Stek bröd
Glöm inte Bak potatis jag brukar dela en stor potatis i 2 typ delar
oj jag glömde köttet stek en rygg biff eller en skiva oxfilé lägg på brödet och
en skiva ananas häll över majs stuvningen och servera.
Helens ugnsgratinerade spagettilåda
1 kg köttfärs
smör
1 burk tomater
1 msk tomatpuré
200 g tagliatelle
2 burkar creme fraiche
180 g Philadelphiaost
1-2 hackad schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
riven ost
Koka ihop burktomater, tomatpuré och vitlök.
Bryn köttfärs och lök i smör. Tillsätt tomatsåsen och koka ihop 10-15 min. Salta
och peppra.
Koka pastan och låt rinna av.
Rör ihop Philadelphiaosten och creme fraichen.
Varva spagetti, köttfärs och creme fraicheblandningen i en smord ugnsfast form.
Avsluta med spagetti.
Strö över riven ost.
Gratinera 175 gr c:a 20 min.
Servera med en grönsallad.
Roberts favoritfläskfilé.
Helstekt fläskfilé i grönpepparsås. 4 pers
2 st fläskflilé
1-2 tsk paprikapulver
salt, peppar
1 gul lök
3 dl köttbuljong
1,5 dl rödvin
2-4 msk grönpeppar, torkad eller konserverad
Finhackad persilja
Redning: 1 msk smör + 1 msk mjöl
Blanda salt, peppar och paprikapulver. Gnid in fileérna med blandningen.
Bryn i smör och efterstek 15-20 min, ta upp och håll varm.
Hacka och fräs löken i pannan, späd med buljong och rödvin. Koka ihop tills 2/3
återstår. Sila och häll tillbaka i pannan.
Tillsätt grönpeppar och persilja.
Klicka ner smör-mjöl redningen och smaka av såsen.
Skär upp fileérna och häll över såsen.
Servera med potatisgratäng och tomatsallad.
Deg:
2 ½ dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kesella
Hacka ihop mjöl och smör. Tillsätt kesellan. Arbeta ihop till en deg. Vila kallt
30 min.
Pajform c:a 24 cm, nagga med en gaffel, förgrädda 10 min
Fyllning:
2 dl riven lagrad ost
50 g ädelost
3 ägg
1 dl kesella
1 grädde eller mjölk
peppar, ev salt
Lägg riven ost och smulad ädelost i pajskalet. Peppra.
Blanda ägg, kesella och grädde/mjölk. Häll i formen.
200 gr 30 – 40 min
Detta pajskalet använder jag till nästan alla matpajer. Ibland tar jag hälften
vete hälften grahamsmjöl
1 lammstek utan ben (à 1-1 1/2 kg) Går lika bra med en stek med ben
1 st apelsin
1 citron
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2-3 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
1 kanelstång
4 lagerblad
ca 5 dl olivolja eller mer…
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 130°
Skrubba citrusfrukterna. Riv skalet på citrusfrukterna utan att få med det vita.
Skala och hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och
lagerblad. Blanda detta med 1 tsk salt och 1-2 tsk svartpeppar.
Gnid in köttet med blandningen. Ta bort nätet och krydda in- och utvändigt. Bind
ihop steken med steksnöre om den inte verkar vilja hålla ihop. Lägg köttet
trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går
också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.
Täck formen med ugnsfolie eller använd lock. Tryck till så att det blir riktigt
tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.
Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd eventuellt köttet efter halva tiden – det
är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas
bort. Skär upp köttet i skivor eller dela i bitar och skeda över lite varm
kryddig olja vid serveringen – se till att få med kryddningen. Strö gärna över
lite flingsalt.
Gott med skivad potatis till som lagas i ugnen med en del av oljan som lammet
tillagats i.
Citrusinkokt fänkål
Citrusinkokt fänkål – mild ljuvlig fänkål med svag syra av citron serverad med
apelsinfiléer.
Ljuvligt milt fräsch tillbehör till fågel, fisk och kött. Citrusinkokt fänkål är
ett utmärkt tilbehör till den godaste middagen med lamm! Första gången hade vi
inget vitt vin, men dubblerade bara mängden pressad citron. Andra gången lät vi
en klyftad schalottenlök koka med.
2-3 pers
2 fänkålsstånd
1 + 0,5-1 apelsin
2 msk färskpressad citronjuice
0,5 dl torrt vitt vin
2 timjankvistar + 1 kvist till garnering
1 tsk salt
Ansa och klyfta fänkålen. Skala och skiva 1/2 -1 apelsin. Lägg
fänkål, skivad apelsin, citronjuice, vitt vin, 2 timjankvistar och salt i en
kastrull och fyll med vatten så det täcker. Koka i ca 15 minuter på svag värme
tills fänkålen är mjuk. Häll av vattnet och låt svalna före servering. Ta bort
timjan och de skivade apelsinerna.
Skala och filea en apelsin. Lägg upp fänkålen på ett fat, garnera med
apelsinfiléerna och plockad timjan. Strö över en aning peppar och flingsalt.
Pappa Jans marinerade och grillade makrill
Lite raps-eller solrosolja
ca:1 dl kikkoman soja
1 klyfta vitlök
dillstjälkar
nymald svart-och vitpeppar
Blanda och låt makrillfiléerna marinera i plast påse eller i en form i några
timmar, minst.
Tomatsmör
Blanda rumsvarmt smör med ketchup.
Grilla med köttsidan nedåt först för att få färg sedan skinnsidan till fisken är
färdig.
Servera med nykokt färskpotatis med resten av dillen och tomatsmöret.
Fläskfilé med
citronsmörsås och rotfruktspasta
4 pers
600 g fläskfilé
Till panering:
2 – 3 msk vetemjöl
nymald svartpeppar, salt
Blanda detta i en plastpåse. Lägg i fläskfilén skuren i 1 cm tjocka skivor.
Skaka med luft i påsen så att allt kött blir panerat.
Rotsakspasta:
250 g breda nudlar
8 – 10 dl fina långa strimlor av morot, rotselleri och purjolök
Skär grönsakerna fint. Låt dem koka med pastan de sista 2 min. Blanka av med en
klick smör eller olivolja.
Citronsmörsås:
½ dl citronsaft
½ dl creme fraiche
½ grönsaksbuljongtärning
100 g mjukt sör
1 nypa cayennepeppar
Garnering:
Tunna skivor parmesanost.
Bladpersilja eller basilika
Citronklyftor
• Stek fläskfilén på hög värme i smör eller olja.
• Ta upp och lägg på het tallrik och håll varm.
• Koka ur pannan med citronsaft och creme fraiche, smula i buljongtärningen.
• Koka upp och vispa i det mjuka smöret klickvis. Smaka av med lite
cayennepeppar.
• Fördela pastan på stora varma tallrikar/ett stort fat. Lägg köttskivor ovanpå.
Ringla smörsåsen över det hela och lägg på tunna skivor av parmesanost. Garnera
med gröna blad och citronklyftor.
Champinjoner
Purjolök
Smör
Lövbiff
Köttbuljong
Kikkoman soja
Grädde
Crème fraiche
Cognac
Stek champinjoner och Purjolöken i smör tills dom blivit
mjuka, späd med grädde till en sås. Tillsätt soja, buljong och crème fraiche
efter smak, låt
kocka ihop.
Strimla Lövbiffen och stek lätt, bränn av med cognac och blanda ner i såsen och
häll över tagliatelle pastan.