Sukiyaki 4 pers.

400g entrecóte eller lövbiff i mkt tunna skivor
1/2 huvud kinakål
1 stor purjolök
1 stor gul lök
150g färska champinjoner
1 burk bambuskott
75 g japanska glasnudlar, (saifun)
150g tofu, (Sojabönspudding)

Sås
4-5 dl grönsaksbuljong
1 dl japansk soja
2 msk socker
1/2dl sake

Tillbehör
4 skålar m. ett rått ägg i varje
4 skålar rundkonigt ris
japansk soja

Koka glasnudlarna 2-3 min.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Lägg upp vackert på fat m kött.
Blanda o koka upp sukiyaki såsen.

Tillaga sedan köttet i buljongen tillsammans med nudlar och grönsaker  på gasplatta på bordet.


Paella

10-12 pers

3-4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
7 dl ris 2 tsk salt
1-2 g saffran
1,5 l vatten
2-3 grönsaksbuljongtärningar
4 paprikor
1-2 bifftomater
200 g svarta oliver

1 påses flagad rostad mandel
2 citroner

2 grillade kycklingar
100 g  svensk salami tex. oxbotten
25 kokta musslor
500 g räkor
5-10 scampi
1 burk kronärtskockshjärtan

Max 1,5 l ris till stora pannan
Max 1 l ris till lilla pannan


Köttbullar/pannbiff

6 hg blandfärs alt 4 hg älg och 2 hg fläsk eller 4 hg nöt och 2 hg fläsk
c:a 1 dl ströbröd
c:a 1,5 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar

Blanda ströbröd och mjölk, låt stå och svälla en stund.
Blanda ihop färs med ströbröd och ägg. Salta och peppra.

Forma bullar eller biffar.
Stek i smör på ganska hög värme .
Vill du ha sås till, häll grädde i stekpannan direkt efter stekningen, koka ihop och smaka av med soja, gärna Kikkoman.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.


Fisksufflé

400-500 gr fiskfilé, det går utmärkt med fryst torsk, hoiki eller sej

2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl fiskspad och mjölk
4 äggulor
5-6 äggvitor
salt och peppar, gärna citronpeppar

Koka fisken.
Smält smör och rör ned mjölet.
Späd med fiskspad/mjölk i omgångar. Låt koka några minuter, vispa hela tiden så det inte bränns vid.
Ta kastrullen från värmen och rör ned en äggula i taget.
Tillsätt kryddor och kokt fisk i bitar.
Vispa vitorna hårt. Vänd ned dem i den avsvalnade fisksmeten.
Häll i smord hög suffléform, som rymmer c:a 1 ¾ l

175 gr 45 min
Servera genast med kokt potatis och smält smör.


Africana 4 personer

c:a 150 g fläsk eller oxfilé/person

Curry efter styrka och smak
3 dl visp eller mellangrädde
2 dl creme fraiche
Soja, gärna Kikkoman, efter smak
Konjak att flambera köttet i
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta

Skär fläskfilén i skivor 1-1,5 cm tjocka, eller oxfilén i kuber, 2-3 cm stora.
Krydda med curry, salt, peppar och pressad vitlöken över köttet.
Bryn köttet i smör i omgångar, bränn av med lite konjak. Ta upp köttet ur stekpannan.
Gör såsen i stekpannan. Koka ihop grädden och creme fraichen till lagom konsistens. Smaka av med soja och buljongtärning, ev mer curry.
Lägg köttet i såsen och låt det koka en liten stund så det blir varmt.

Servera med följande tillbehör:

Ris
Mandarinklyftor
Gurka i småbitar
Salta jordnötter
Syltlök
Mango Chutney
Banan i skivor


Peters Ludde

Gör en majs stuvning:

ca: 2 msk smör och ca: 1msk vetemjöl
häll i majsen, krydda med  lite soja och glöm inte lite tabasco, salt & peppar och lite spad från ananasen


Stek bröd

Glöm inte Bak potatis jag brukar dela en stor potatis i 2 typ delar

oj jag glömde köttet stek en rygg biff eller en skiva oxfilé lägg på brödet och en skiva ananas häll över majs stuvningen och servera.


Helens ugnsgratinerade spagettilåda

1 kg köttfärs
smör
1 burk tomater
1 msk tomatpuré
200 g tagliatelle
2 burkar creme fraiche
180 g Philadelphiaost
1-2 hackad schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
riven ost

Koka ihop burktomater, tomatpuré och vitlök.
Bryn köttfärs och lök i smör. Tillsätt tomatsåsen och koka ihop 10-15 min. Salta och peppra.
Koka pastan och låt rinna av.
Rör ihop Philadelphiaosten och creme fraichen.
Varva spagetti, köttfärs och creme fraicheblandningen i en smord ugnsfast form. Avsluta med spagetti.
Strö över riven ost.

Gratinera 175 gr c:a 20 min.

Servera med en grönsallad.


Roberts favoritfläskfilé.

Helstekt fläskfilé i grönpepparsås. 4 pers

2 st fläskflilé
1-2 tsk paprikapulver
salt, peppar
1 gul lök
3 dl köttbuljong
1,5 dl rödvin
2-4 msk grönpeppar, torkad eller konserverad
Finhackad persilja
Redning: 1 msk smör + 1 msk mjöl

Blanda salt, peppar och paprikapulver. Gnid in fileérna med blandningen.
Bryn i smör och efterstek 15-20 min, ta upp och håll varm.
Hacka och fräs löken i pannan, späd med buljong och rödvin. Koka ihop tills 2/3 återstår. Sila och häll tillbaka i pannan.
Tillsätt grönpeppar och persilja.
Klicka ner smör-mjöl redningen och smaka av såsen.
Skär upp fileérna och häll över såsen.

Servera med potatisgratäng och tomatsallad.


Ostpaj

Deg:
2 ½ dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kesella

Hacka ihop mjöl och smör. Tillsätt kesellan. Arbeta ihop till en deg. Vila kallt 30 min.
Pajform c:a 24 cm, nagga med en gaffel, förgrädda 10 min

Fyllning:
2 dl riven lagrad ost
50 g ädelost
3 ägg
1 dl kesella
1 grädde eller mjölk
peppar, ev salt

Lägg riven ost och smulad ädelost i pajskalet. Peppra.
Blanda ägg, kesella och grädde/mjölk. Häll i formen.

200 gr 30 – 40 min

Detta pajskalet använder jag till nästan alla matpajer. Ibland tar jag hälften vete hälften grahamsmjöl


Långkokt lammstek


1 lammstek utan ben (à 1-1 1/2 kg) Går lika bra med en stek med ben
1 st apelsin
1 citron
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2-3 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
1 kanelstång
4 lagerblad
ca 5 dl olivolja eller mer…
salt, svartpeppar
 


Sätt ugnen på 130°
Skrubba citrusfrukterna. Riv skalet på citrusfrukterna utan att få med det vita. Skala och hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med 1 tsk salt och 1-2 tsk svartpeppar.


Gnid in köttet med blandningen. Ta bort nätet och krydda in- och utvändigt. Bind ihop steken med steksnöre om den inte verkar vilja hålla ihop. Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer. Täck formen med ugnsfolie eller använd lock. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.


Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd eventuellt köttet efter halva tiden – det är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort. Skär upp köttet i skivor eller dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen – se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.

Gott med skivad potatis till som lagas i ugnen med en del av oljan som lammet tillagats i.

 

Citrusinkokt fänkål


Citrusinkokt fänkål – mild ljuvlig fänkål med svag syra av citron serverad med apelsinfiléer.
Ljuvligt milt fräsch tillbehör till fågel, fisk och kött. Citrusinkokt fänkål är ett utmärkt tilbehör till den godaste middagen med lamm! Första gången hade vi inget vitt vin, men dubblerade bara mängden pressad citron. Andra gången lät vi en klyftad schalottenlök koka med.

2-3 pers


2 fänkålsstånd
1 + 0,5-1 apelsin
2 msk färskpressad citronjuice
0,5 dl torrt vitt vin
2 timjankvistar + 1 kvist till garnering
1 tsk salt

Ansa och klyfta fänkålen. Skala och skiva 1/2 -1 apelsin. Lägg fänkål, skivad apelsin, citronjuice, vitt vin, 2 timjankvistar och salt i en kastrull och fyll med vatten så det täcker. Koka i ca 15 minuter på svag värme tills fänkålen är mjuk. Häll av vattnet och låt svalna före servering. Ta bort timjan och de skivade apelsinerna.
Skala och filea en apelsin. Lägg upp fänkålen på ett fat, garnera med apelsinfiléerna och plockad timjan. Strö över en aning peppar och flingsalt.


Pappa Jans marinerade och grillade makrill

Lite raps-eller solrosolja
ca:1 dl kikkoman soja
1 klyfta vitlök
dillstjälkar
nymald svart-och vitpeppar

Blanda och låt makrillfiléerna marinera i plast påse eller i en form i några timmar, minst.

Tomatsmör
Blanda rumsvarmt smör med ketchup.

Grilla med köttsidan nedåt först för att få färg sedan skinnsidan till fisken är färdig.

Servera med nykokt färskpotatis med resten av dillen och tomatsmöret.


Fläskfilé med citronsmörsås och rotfruktspasta

4 pers

600 g fläskfilé

Till panering:
2 – 3 msk vetemjöl
nymald svartpeppar, salt

Blanda detta i en plastpåse. Lägg i fläskfilén skuren i 1 cm tjocka skivor. Skaka med luft i påsen så att allt kött blir panerat.

Rotsakspasta:
250 g breda nudlar
8 – 10 dl fina långa strimlor av morot, rotselleri och purjolök

Skär grönsakerna fint. Låt dem koka med pastan de sista 2 min. Blanka av med en klick smör eller olivolja.

Citronsmörsås:

½ dl citronsaft
½ dl creme fraiche
½ grönsaksbuljongtärning
100 g mjukt sör
1 nypa cayennepeppar

Garnering:

Tunna skivor parmesanost.
Bladpersilja eller basilika
Citronklyftor

• Stek fläskfilén på hög värme i smör eller olja.
• Ta upp och lägg på het tallrik och håll varm.
• Koka ur pannan med citronsaft och creme fraiche, smula i buljongtärningen.
• Koka upp och vispa i det mjuka smöret klickvis. Smaka av med lite cayennepeppar.
• Fördela pastan på stora varma tallrikar/ett stort fat. Lägg köttskivor ovanpå. Ringla smörsåsen över det hela och lägg på tunna skivor av parmesanost. Garnera med gröna blad och citronklyftor.


Roberts pasta

Champinjoner
Purjolök
Smör
Lövbiff
Köttbuljong
Kikkoman soja
Grädde
Crème fraiche
Cognac

Stek champinjoner och Purjolöken i smör tills dom blivit mjuka, späd med grädde till en sås. Tillsätt soja, buljong och crème fraiche efter smak, låt kocka ihop.
Strimla Lövbiffen och stek lätt, bränn av med cognac och blanda ner i såsen och häll över tagliatelle pastan.